Julkola- Så gott och ett måste till advent och jul!Denna julkola är baserad på knäck. Knäcksmeten görs enkelt i micron och du behöver endast 3 ingredienser!
Ingredienser: 1 dl grädde 1 dl ljus sirap 1 dl strösocker Gör så här:1. Förbered en skål/bytta som kläs med bakplåtspapper invändigt. - Jag använder en sån där godislåda i plast från affären som det varit lösgodis i, då blir kolorna lagom tjocka. 2. Blanda socker, grädde och sirap i en stor glas/keramikskål som rymmer MINST 2-3 liter. Tänk på att knäcksmeten bubblar så man behöver större skål än man tror! 3. Ställ in skålen i mikron på 750-800 W och koka 7-9 minuter eller tills smeten klarar kulprovet (se nedan), eller tills temperaturen är ca 125˚C. Håll koll mot slutet. OBS! Hantera skålen med försiktighet! Använd grytlapp eller liknande, den blir mycket het! 4. Häll upp smeten i byttan du förberett. Använd slickepott för att lätt och snabbt få ur smeten. 5. Låt svalna något. Lyft ur bakplåtspappret ur byttan medans smeten är lite ljummen och klipp eller skär kolorna i lagom stora bitar. 6. Klipp till bitar av bakplåtspapper och vira in kolorna. 7. Förvara kolorna i glas eller plåtburk. 💡KULPROV: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast. Knäck och kola går bra att frysa.
Tips: ♡ Krossa polkagrisar och strössla över knäcksmeten direkt efter du hällt i byttan. ♡ Smaksätt smeten med lite kanel, några mintdroppar, lakritsdroppar, vanilj eller annat som fantasin kommer på. Detta görs innan den hälls upp i byttan.
Комментарии