1 min läsning
4 min läsning
2 min läsning
7 min läsning
3 min läsning
1 min läsning
5 min läsning
1 min läsning
2 min läsning
4 min läsning
Att odla ska vara roligt, stärkande och givande - både i skördekorgen och för den psykiska hälsan.
Precis som med andra saker i livet så kan vi välja att fördjupa oss hur långt som helst, men en bra grund är alltid det som är avgörande för framgång. Här delar jag med mig av mina fem främsta tips hur du kan skapa goda förutsättningar i din odling.
När du ska anlägga en ny odlingsyta så bör den placeras i så soligt läge som möjligt. Många grönsaker älskar att växa i fullsol - många fler än i halvskugga eller halvskugga. Behöver vi/vill vi senare tillsätta skugga så är detta lätt fixat genom att plantera buskar, träd eller sätta upp växtstöd.
Att placera odlingen i närheten av huset är också en god idé. Att ha grönsakerna och örterna i närheten när vi ska laga mat, gör att vi snabbt och enkelt kan ta oss ut för att hämta det vi behöver.
Skapa sittplatser. Att ha många sittplatser på olika ställen i trädgården gör att vi jobbar lagom och tar oss tid att vila och njuta där emellan. Att odla är lika mycket njutning för själen som för smaklökarna.
En bra mullrik jord som håller fukt är en god förutsättning att få god skörd. Använd det du har i trädgården för att bygga upp din odlingsyta. Använd gamla grenar, kvistar, löv, gammalt hö, ogräs och hästgödsel för att bygga upp pallkragar och frilandsbäddar. Placera det grövsta materialet, som pinnar och kvistar i botten, och finare ju längre upp du kommer. Toppa med jord och plantera dina plantor/så dina fröer. Att ta det man har hemma eller i sin närhet gör att kostnaderna hålls nere, samtidigt som du får en rik jord när materialet bryts ner där maskar och olika typer av mikroorganismer trivs. Att jobba med naturen har många fina fördelar. En frisk jord som skapas med hjälp av naturligt material ger automatiskt näringsrik jord och ett naturligt skydd mot sjukdomar.
Tänk dig att två dubbla pallkragar rymmer 8 säckar á 50 liter jord. Väljer man att endast bygga upp dessa med jord så kommer kostnaden landa på mellan omkring 1000 kr. för EN dubbel pallkrage. Ofta vill man ju ha fler än så, så kan det bli mycket kostsamt i slutändan.
Snåla inte med vatten och näring! För att mat ska ge mat så behöver också grönsakerna ha "mat och vatten" kontinuerligt. Grundgödsla alltid dina odlingsytor varje vår inför sådd/plantering för att ge en god start, och tillsätt därefter näring löpande under sommaren. Ge hellre liten giva ofta, än en större giva mer sällan eftersom växterna lättare kommer kunna ta upp och tillgodose sig näringen som pytsas kontinuerligt.
En bra grundgödsling på våren kan bestå av exempelvis kogödsel på påse, då detta innehåller bra näringsämnen för rotbildning och tillväxt. Under sommaren kan du exempelvis ge dina växter guldvatten (ditt kiss utspätt med vatten) eller nässelvatten.
Olika platser och olika typer av odlingar kommer att kräva olika mycket vatten. Krukor och pallkragar torkar ur snabbare än bäddar på friland eftersom kanterna skapar mer värme och jorden torkar ut snabbare.
Om du odlar i pallkrage eller kruka kan du med fördel luckra jorden (rufsa om jordytan med fingrarna innan du vattnar) för att vattnet lättare ska kunna tränga ner i jorden. Vattnet i pallkrage/kruka vill nämligen gärna rinna ut till kanterna istället för att sjunka ner. Vi vill ju ha vattnet och näringen ner till rotsystemet.
Täckodla gärna. Att täckodla betyder att man täcker jorden runtom plantorna med något fuktighetshållande material. Gräsklipp är det ultimata eftersom det pytsar näring vartefter det bryts ner, håller fukt i marken, håller ogräset borta och skapar skydd och värme till dina plantor. Fyll på vartefter det bryts ner. Fem till tio cm med täckmaterial brukar vara lagom. Har man inte gräsklipp kan man använda gammalt hö, ogräs eller växtdelar.
Kasta inte bort de växtdelar du skördar av och inte använder - lägg tillbaka det på en växtplats. Detta blir till fin maskmat och på ganska kort tid prima, näringsrik jord.
Att odla det man faktiskt gillar att äta gör automatiskt att vi tar omhand skörden mer effektivt. Mat-svinnet minskar. Om du är ny på att odla så rekommenderar jag att välja ut några enstaka grödor att börja med. Det kan vara svårt att begränsa sig, men tänk att du ska börja med tre saker. Du kan sedan utöka nästa år med en eller två grödor.
Sallat, sockerärtor, potatis, squash, gurka, vitlök och tomat brukar vara populära grödor att börja med och lätta att lyckas med.
Det är lätt att jämföra sig med andra, men du är du och din plats är din egen.
Läs på om de olika grödorna du vill odla. När ska de sås, hur ska de sås, behövs extra belysning, vilka skadedjur kan jag tänkas få på dessa, när är det dags för skörd?
Lär känna din odlingsplats, dina förutsättningar, dina behov och dina mål. Var snäll mot dig själv och se det som gått lite extra bra. Det som inte gick lika bra? Ja, det tar du nya tag om nästa år. Våga prova, våga göra misstag, och våga lyckas!
Kom ihåg att dokumentera/göra minnesanteckningar över din odling. Detta gör att du snabbare lär känna din trädgård och få grepp om när det är dags att så, vad som fungerat bra, och vad du behöver komma ihåg att förändra till nästa år för bättre resultat.
Så med dessa tips i bakfickan så hoppas jag att du får en lyckad odling. Läs på, fundera, dokumentera och prova olika sätt utifrån dina förutsättningar. Kom ihåg att sitta ner och vila, ta många fika och bara titta på allt fint du åstadkommer. Känn dig stolt!
Vill du ha ytterligare stöd och hjälp i ditt odlande så tycker jag du ska kika in min medlemstjänst. Ett medlemsmöte ingår varje månad i priset där du som medlem får som en föreläsning med olika teman varje månad. Det kan vara om tex vitlöksodling, kallsådd, odlingstillbehör, starta upp odlingen mm. Påminnelser och tips som du kanske inte annars tänker på. Utöver det finns bla. omkring etthundra bloggartiklar, filmer, bilder, gratis nedladdningsbara guider, och diskussionsforum. Du har medlems rabatter i web shopen och förtur på andra erbjudanden.
Jag hoppas vi ses i medlemsportalen "Paradiset".
Väl mött!/ Ann-Sofie
❤️