top of page

Spenat - Kungen av kallsådd

  • 28 jan.
  • 4 min läsning


Spenat - grödan som gror redan vid 4 grader i jorden! Om jag skulle rekommendera endast en bladgrönsak att odla så skulle det tveklöst vara spenaten. Så fantastiskt god, nyttig, användbar, lätt att odla och kan sås rekordtidigt på året både i växthus och utomhus.

Att så frö i växthuset eller utomhus medans snön fortfarande ligger vit, ger hopp om ljus och värme.



Innehåll av viktiga vitaminer och mineraler


Spenat är en viktig källa till tre viktiga vitaminer som håller oss friska och gör oss starka

- vitamin A, vitamin K och folsyra. Kanske var det just därför som den välkända Karl-Alfred åt så mycket spenat i filmerna?


Vitamin A har en mängd viktiga funktioner för kroppen. De främsta är bibehållandet av vår syn, att stärka immunförsvaret och öka upptagningsförmågan av järn.

Vitamin K har en enormt viktig roll för att vårt blod ska kunna koagulera och bidrar dessutom till att stärka vårt skelett, precis som kalcium.

Folsyra är kanske främst associerad med kvinnors graviditet, men folsyra är också det som bidrar till aminosyrornas uppbyggnad i vår kropp. Vi behöver folsyra för att kunna producera protein och bygga muskler. Spenat gör oss med andra ord pigga, alerta och starka - i både hud, skelett och muskler!


När det kommer till mineraler så är spenat är en viktig källa till kalcium. Kalcium anses vara mineralen som huvudsakligen stärker och bibehåller styrkan i skelettet. Kalcium har också en viktig roll i muskeltillväxt och för vårat nervsystem, för koagulering av blodet och för att skapa en normal förbränning av intagna födoämnen.

Det sägs att spenat innehåller mycket järn, och det är till viss del sant. Det beror på vad man jämför med.

Spenat täcker inte upp ditt dagliga behov av järn, men genom att äta mycket bönor stöttar du upp intaget. Bönor och linser innehåller nämligen mest järn av alla de växtbaserade födoämnena.


Såtid för spenat


Eftersom spenat tillhör kortdagsväxterna så gäller det att så dess frö tidigt på säsongen, men också på hösten när dagarna åter blir kortare och svalare.

Spenat tenderar att gå i blom när dagarna blir längre och varmare och ska därför inte sås mitt i sommaren.


Spenat är en fenomenal gröda att så i ett kallt växthus tidigt på året. Spenaten gror redan när jordtemperaturen är omkring 3-4 grader, vilket gör att den brukar vara först ut att gro av alla ätbara grödor. Den hinner växa upp och skördas av innan de mer värmekrävande grönsakerna som gurka, chili och paprika ska planteras ut på platsen. Har du inte bäddar att odla i så går större hinkar och större baljor såklart lika bra!



Strössla ut fröer på din odlingsyta i växthus eller ute mellan januari-april. När du gör sådden beror lite på vart i landet du bor. Här i Dalarna zon 5 brukar jag så i växthuset i februari någon gång och sådden ute brukar göras i mars-april, lite beroende på när jag tar mig fram till odlingsplatsen. Det brukar nämligen vara mycket snö den tiden på året.

Att det är snö på själva odlingsplatsen är inget direkt problem. Jag skottar av den mesta snön, sår mina fröer, täcker fröerna med lite tinad jord på säck, och lägger sedan tillbaka snön ovanpå sådden. När snön tinar så agerar den första vattningen. Alternativt om man inte har tillgång till tinad jord på säck, så sår man fröerna direkt när översta lagret jord tinat. Huvudsaken är att sådden görs så pass tidigt att den hinner gro och bladen växa sig klara innan sommarvärmen kommer.


Skörd från växthus av spenatsorten Palco. Enorma blad!
Skörd från växthus av spenatsorten Palco. Enorma blad!


En pallkrage spenat på våren



Jag tillägnar alltid en hel pallkrage till spenat på våren. Jag häller i 2-3 påsar med fröer över jordytan. Sådden blir alltså väldigt tätt sådd - det är det som är meningen. När sedan spenaten vuxit sig stor och börjar indikera på att vilja gå upp i blom, så klipper jag av alltihopa.

Skörden tas om hand genom att jag snabbt förväller ett par minuter i saltat vatten. Spenaten plockas ur och tillåts svalna . Jag kramar därefter ur så mycket av vätskan som går och fryser in i lagom stora portionsförpackningar, alt. så kramas spenaten till små bollar och läggs i zip-påsar.

Genom att frysa bollar och lägga i zip-påse så kan man enkelt ta fram den mängd man behöver vartefter man lagar mat. Smidigt.


Portionspåsar a 150 gram förvälld spenat
Portionspåsar a 150 gram förvälld spenat

Sensommarsådd av spenat



Fröer sådda 12 Augusti - Fiberduk läggs på som skydd mot fåglar - Skörd i September & Oktober


Ja, i månadsskiftet juli/augusti, eller första delen av augusti så gör jag en sådd till av spenat (och andra kortdagsväxter). Denna sådden avser jag plocka småblad av till matlagningen under hösten. Det som blir kvar tills frosten kommer skördas av, förvälls och fryses in likt på våren.

Att så på hösten kan tyckas motigt eftersom man lagt ner så mycket energi från våren på sådder och skörd. Energin kan tyckas vara slut efter allt jobb under vår och sommaren.

Ja, man kanske rent av är less?

MEN! Att så bladgrönsaker för sen skörd på hösten är så väl värt den lilla extra arbetsinsatsen. Du kommer tacka dig själv senare, jag lovar.


Just spenat, tillsammans med bla. sallat, rädisa, pak choi och ruccola är kortdagsväxter och odlas därför ogärna under högsommar. Dessa bladgrönt som bara sås tidigt och som man inte äter under sommaren är extra goda på hösten igen. Dessutom, så brukar de vara mindre drabbade av skadedjur än på våren då sniglar och jordloppor brukar vara som hungrigast.

Gör en sådd i månadsskiftet juli/augusti och tacka dig själv i september, oktober och november när du kan skörda dessa igen.


Jag avslutar denna artikel med att ge dig mina topp 4 favoritsorter på spenat. Matador, Viking, Palco och Giant Winter.

Se nu till att odla massor med spenat vår- och höst!


Lämna gärna ett omdöme på artikeln så blir jag glad.. /Ann-Sofie "Fialottas Paradis"


3 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Unknown member
Mar 05

Underbart! Fråga... vad tycker harar om spenat? Mao, bör man odla bakom staket?

Like

Jenny
Feb 13
Rated 5 out of 5 stars.

Bra och hjälpsam artikel!

Like
Unknown member
Feb 13
Replying to

Tack va roligt att höra 😁😍

Like
Använd tillbakapilen på mobilen eller webbläsaren för att komma tillbaka till artiklarna 
Senaste Inlägg
Använd tillbakapilen på mobilen eller webbläsaren för att komma tillbaka till artiklarna 
bottom of page